بارش شهابی جوزایی در آذر ماه، برای تماشای یکی از زیباترین پدیده های علم نجوم این چند شب سر به هوا باشید!

به گزارش وبلاگ ایتالیا، بارش شهابی جوزایی یکی از زیباترین پدیده های علم نجوم است که هواداران زیادی بین گردشگران دارند. اگر عاشق تماشای عظمت آسمان هستید و پدیده های نجومی برایتان جذابیت دارد، حتما بارش شهابی جوزایی را ببینید. ممکن است تا به امروز نام این پدیده حیرت انگیز را نشنیده باشید اما این رویداد علمی بارها در طول سال رخ می دهد. زیباترین بارش های شهابی در ماه های مرداد و آذر اتفاق می افتند که در زمان هایی خاص با چشم غیرمسلح قابل مشاهده است. این پدیده در چرخش زمین به دور خورشید و بر اثر برخورد توده های فضایی با جو زمین اتفاق می افتد. اگر می خواهید شاهد بارش شهابی جوزایی باشید باید به مکانی مناسب برای رصد بروید.

بارش شهابی جوزایی در آذر ماه، برای تماشای یکی از زیباترین پدیده های علم نجوم این چند شب سر به هوا باشید!

منظور از بارش شهابی جوزایی چیست؟

اگر شما هم جز آن دسته از افرادی هستید که نام این پدیده را برای اولین بار می شنوید، حتما برایتان این سوال پیش آمده که منظور از بارش شهابی جوزایی چیست؟ شاید هم یاد داستان های تخیلی دوران کودکی تان افتاده باشید، چرا که دنیای ستارگان و نجوم واقعا مجذوب نماینده و شگفت انگیز است. بهتر است ابتدا شما را با مفاهیم اولیه شهاب، شهاب واره و بارش شهابی آشنا کنیم. جالب است بدانید شهاب ها بقایای برخورد توده ذرات موجود در فضا با جو زمین هستند. این برخورد در طول گردش زمین به دور خورشید اتفاق می افتد و به محض تماس این توده ها با جو زمین، آن ها می سوزند. به توده ذرات معلق در فضا، شهاب واره و درخشش پس از سوختن آن ها را شهاب می گویند.

شهاب واره ها در بیشتر موارد در برخورد با جو زمین، جز رد نور از خود چیزی به جای نمی گذارند. در موارد معدودی پیش می آید که در برخورد شهاب واره های بزرگ، بخش هایی از آن ها جدا می شوند و پس از عبور از جو، به سطح زمین می رسند. شهاب واره ها بقایای ستاره های دنباله دار از بین رفته یا سیاره های کوچک هستند. در برخورد تعداد زیادی از این توده ها با جو زمین، بارانی از نور در کهکشان ایجاد می گردد که این پدیده را بارش شهابی می نامند.

بارش شهابی جوزایی نوعی دیگر از پدیده های بارش شهابی است که در آنها منشا ذرات برخوردنماینده با جو زمین، بقایایی از یک سیارک است. برخلاف ستاره های دنباله دار، این سیارک دنبال دار خاموش است و تا به امروز دانشمندان نتوانسته اند اطلاعات زیادی از ماهیت و چگونگی سوختن ذرات آن به دست آورند. کانون بارش شهابی جوزایی، صور فلکی جوزا است که شهاب ها در امتداد مسیر خود به این کانون می رسند، به همین علت نام این رویداد بارش شهابی جوزایی نام دارد.

شهاب-باران-آذربارش شهابی جوزایی در چه زمانی اتفاق می افتد؟

اکنون که با مفهوم بارش شهابی جوزایی آشنا شدید، برایتان سوال است بارش شهابی جوزایی در چه زمانی اتفاق می افتد؟ بارش شهابی جوزایی در فصل پاییز رخ می دهد. این پدیده حیرت انگیز از 16 آذر شروع شده و بین شب های 23 تا 27 آذر به اوج خود می رسد. با توجه به وقوع پدیده بارش شهابی جوزایی در فصل سرد و احتمال بالای ابری بودن آسمان، برخی شب ها تنها شهاب های پرنور دیده می شوند، اما شدت بارش شهابی جوزایی بسیار بالا است و اگر در مکان مناسبی قرار داشته باشید، می توانید 100 شهاب را در ساعت تماشا کنید. جالب است بدانید از این رویداد به عنوان آخرین پدیده نجومی سال یاد می گردد.

برترین مکان برای تماشای بارش شهابی جوزایی

اگر می خواهید شاهد این پدیده نجومی زیبا باشید، ضروری است با برترین مکان برای تماشای بارش شهابی جوزایی آشنا شوید. برترین مکان برای تماشای بارش شهابی جوزایی، منطقه هایی با میدان دید وسیع و آلودگی نوری محدود هستند. منطقه ها کوهستانی و شهرهای با ساختمان های بلند برای رصد این پدیده مناسب نیستند و برای تماشای بارش شهابی جوزایی در این نواحی باید به بلندترین نقاط بروید.

کویرهای ایران، برترین گزینه برای تماشای بارش شهابی به شمار می روند. این منطقه ها به علت زاویه دید گسترده و هوای پاکی که دارند، تماشای این رویداد را با بالاترین وضوح میسر می نمایند. اگر در تاریخ های 21 و 22 مرداد ماه و 23 تا 27 آذر ماه نتوانستید خودتان را به کویر برسانید نگران نباشید، می توانید در شهرهای کوچک و روستاها به نقاط مرتفع بروید. البته در بسیاری از منطقه ها، رصدخانه یا ساختمان هایی برای اسکان منجمان و گروه های مختلف علاقه مند به رصد آسمان واقع شده است. برای تماشای بارش شهابی جوزایی، هرچه آسمان تاریک تر باشد و آلودگی های نوری کمتر باشند، بارش شهابی با کیفیت بیشتری دیده می گردد. ضروری است بدانید در سال هایی که زمان وقوع بارش ها با اواخر ماه های قمری مصادف می شوند، به علت تاریکی آسمان، بارش شهابی جوزایی را می توان به وضوح دید.

کاروان سرای قصر بهرام و کاروانسرای شاه عباسی ده نمک در نزدیکی گرمسار، ایستگاه هفت تله کابین توچال، منطقه شهمیرزاد و خانقاه علاالدوله در سمنان، پایگاه نجوم دامغان، منطقه حفاظت شده خارتوران در نزدیکی شاهرود، کویر مصر اصفهان در نزدیکی خور و بیابانک، منطقه نیاسر در نزدیکی کاشان، کویر مرنجاب اصفهان، کویر متین آباد در نزدیکی نطنز، پارک ملی گنو در بندر عباس، رصدخانه شیراز و رصدخانه ابن صلاح همدانی در همدان از جمله برترین مکان ها برای تماشای بارش شهابی جوزایی هستند.

در ماه آذر، ارتفاع خورشید در آسمان کاهش می یابد تا جایی که در سرانجام ماه، شب یلدا را رقم می زند. جالب است بدانید قمر زمین در این ماه، هم نشینی زیبایی با سیاره های منظومه شمسی شکل می دهد. ماه آذر یکی از برترین زمان ها برای رصد سیاره ها در یک کمپ رصدی شبانگاهی است. این ماه میزبان یکی از تماشایی ترین پدیده های علم نجوم است.

سه شنبه 1 آذر

در روز سه شنبه 1 آذر، رویداد نجومی قابل توجه یا بارش شهابی معروفی رخ نمی دهد. در ساعت 3 بامداد این روز، بارش شهابی آلفا تک شاخی با 5 شهاب در هر ساعت داریم.

چهارشنبه 2 آذر

در چهارشنبه 2 آذر ساعت 6:15 صبح به وقت تهران، هلال آخر ماه شکل می گیرد که به سختی با چشم غیرمسلح قابل رویت خواهد بود.

پنج شنبه 3 آذر

در ساعت 2:27 بامداد پنج شنبه 3 آذر ماه نو شکل می گیرد. در این هنگام قمر طبیعی زمین، در صورت فلکی عقرب و 2.3 درجه ای جنوب خورشید قرار خواهد داشت. با حرکت ماه نو میان زمین و خورشید، چون آفتاب فقط سمت دور ماه را روشن می نماید، این جرم برای هیچ نقطه ای روی زمین قابل مشاهده نخواهد بود.

آدینه 4 آذر

ساعت 16:53 آدینه 4 آذر، هلال اول ماه در آسمان حضور می یابد تا ماه جمادی الاول سال 1444 هجری قمری را شروع کند. این چشم انداز به آسانی با چشم غیرمسلح در افق جنوب غربی قابل مشاهده خواهد بود.

شنبه 5 آذر

ساعت 5 بامداد شنبه 5 آذر، ماه در حضیض مداری قرار می گیرد و 362 هزار و 800 کیلومتر از زمین فاصله خواهد داشت. این نزدیک ترین فاصله، فرصت مناسبی برای رؤیت هلال ماه فراهم می نماید.

دوشنبه 7 آذر

نخستین ساعات این روز مقارن با اوج بارش شهابی کم فروغ جباری ماه آذر است. با تاریک شدن آسمان در غروب روز دوشنبه 7 آذر، نقطه زرد-رنگ زحل در سمت چپ بالای هلال ماه جوان در افق جنوبی آسمان می درخشد. هرچه ماه به غروب خود در حدود ساعت 21:30 افق محلی نزدیک تر می گردد، حرکت مداری اش باعث نزدیک شدن به زحل می گردد.

سه شنبه 8 آذر

ساعت 17:14 فاصله ظاهری ماه تا زحل به 6 درجه می رسد و با توجه به قرار داشتن در نزدیکی افق، فرصت بسیار مطلوب برای عکاسی با عوارض زمینی مانند ساختمان ها فراهم می نماید.

چهارشنبه 9 آذر

در روز چهارشنبه 9 آذر در ساعت 18:06 تربیع اول سفر خود به دور زمین را تکمیل خواهد نمود و در این هنگام در صورت فلکی دلو، پایین و بین سیارات درخشان مشتری و زحل واقع شده است.

دارندگان تلسکوپ می توانند سیارک جونو را که کمتر از قطر ماه در سمت چپ پایین آن واقع شده است، ببینند. عصرهای اطراف تربیع اول، از برترین زمان ها برای تماشا عوارض ماه هستند، زمانی که این عوارض به طور چشمگیری به وسیله نور خورشید با زاویه کم روشن می شوند، به ویژه در امتداد مرزی که نیمکره های روشن و تاریک ماه را از هم جدا می نماید.

آدینه 11 آذر

ساعت 00:42 بامداد آدینه 11 آذر، ماه با جدایی زاویه ای 4.8 درجه در کنار سیاره مشتری قرار می گیرد که بین صورت های فلکی قیطس و حوت در جنوب شرقی آسمان می درخشند.

یک شنبه 13 آذر

سیاره نپتون در ساعت 12:30 یکشنبه 13 آذر به موقعیت اقامت دوم خود می رسد و حرکت بازگشتی آن سرانجام می یابد. در این روز پس از غروب خورشید شرایط رصدی بسیار مناسبی دارد و با استفاده از یک دوربین دو چشمی به خوبی قابل مشاهده است.

دوشنبه 14 آذر

ساعت 20:22 دوشنبه 14 آذر اختفای خراشان ماه و سیاره اورانوس روی می دهد که با استفاده از دوربین دو چشمی و تلسکوپ قابل مشاهده خواهد بود.

چهارشنبه 16 آذر

ساعت 02:21 بامداد چهارشنبه 16 آذر، مقارنه 2.8 درجه ای ماه و خوشه ستاره ای پروین روی می دهد و فرصتی عالی را برای عکاسان آسمان شب فراهم می نماید.

پنج شنبه 17 آذر

ساعت 02:06 به وقت تهران در روز پنج شنبه 17 آذر، اجتماع ماه و سیاره مریخ و ستاره دبران را شاهد خواهیم بود که در این هنگام جدایی زاویه ای ماه با دبران 7.2 درجه خواهد بود و فاصله آن با سیاره مریخ در ساعت 06:37 به 1.4 درجه می رسد. جالب است بدانید ساعت 07:38 ماه کامل روی می دهد و در ساعت 09:14 هم سیاره مریخ در موقعیت مقابله قرار می گیرد و فرصت مناسبی برای رصد آن خواهد بود.

آدینه 18 آذر

در روز آدینه 18 آذر، ساعت 18:09، مقارنه 3.1 درجه ای ماه و خوشه ستاره ای M35 را شاهد خواهیم بود که برای تماشا آن می توانید از ابزارهای اپتیکی بهره ببرید. این یک خوشه ستاره ای باز در صورت فلکی دو پیکر است که 2 هزار و 800 سال نوری از زمین فاصله دارد و قدر ظاهری آن به 5.5 می رسد.

یک شنبه 20 آذر

ساعت 06:40 یکشنبه 20 آذر، مقارنه ماه و ستاره پولوکس با جدایی زاویه ای 3.4 درجه روی می دهد. این ستاره هم در صورت فلکی دو پیکر واقع شده است و با رنگ طلایی، هجدهمین ستاره درخشان در آسمان زمین محسوب می گردد.

دوشنبه 21 آذر

ساعت 4 بامداد دوشنبه 21 آذر، ماه در اوج مدار قرار می گیرد و فاصله آن با زمین به 405 هزار و 900 کیلومتر می رسد. در ساعت 20:43 بامداد هم ماه در فاصله 5 درجه ای خوشه ستاره ای کندوی عسل خواهد بود که برای رصد آن به ابزار اپتیکی احتیاج دارید.

بارش-شهابی جوزاییچهارشنبه 23 آذر

ساعت 06:42 چهارشنبه 23 آذر، ماه در کنار ستاره قلب الاسد با جدایی زاویه ای 5.2 درجه جای می گیرد. این چشم انداز در آسمان سپیده دم و افق بین غرب و جنوب غربی قابل مشاهده خواهد بود. در ساعت 16:30 دقیقه هم اوج بارش شهابی جوزایی با حدود 150 شهاب در ساعت روی خواهد داد.

آدینه 25 آذر

در ساعت 13:26 روز آدینه 25 آذر، ماه به تربیع آخر خود می رسد.

دوشنبه 28 آذر

ساعت 02:41 بامداد دوشنبه 28 آذر، ماه به زیبایی در کنار ستاره بی ژوبین می درخشد. در این هنگام جدایی زاویه ای این دو جرم 5.4 درجه خواهد بود.

چهارشنبه 30 آذر

ساعت 18:30 چهارشنبه 30 آذر، سیاره عطارد در کشیدگی شرقی قرار می گیرد که 20.1 درجه است و برترین زمان برای تماشای آن در آسمان شامگاهی است.

نتیجه گیری

بارش شهابی جوزایی، رویدادی حیرت انگیز در علم نجوم است که در اثر سوختن توده ذرات موسوم به شهاب واره ها در برخورد با جو زمین رخ می دهد. این برخوردها هنگام چرخش زمین به دور خورشید به وجود می آیند. علاقه مندان به نجوم برای تماشای این پدیده زیبا در ماه آذر به دل کویر می روند تا بتوانند شاهد پدیده ای بزرگ در آسمان باشند. روزهای 23 تا 27 آذر، بارش شهابی جوزایی به اوج خود می رسد و برترین زمان برای تماشای این پدیده است. خوشبختانه در منطقه های که آلودگی نوری کمتری دارد، آسمان تاریک تر است و هوا پاک و صاف است، رصدخانه هایی مجهز برای علاقه مندان تعبیه شده است تا از تماشای بارش شهابی جوزایی لذت ببرند.

سوالات متداول درباره بارش شهابی جوزایی:

1. منظور از بارش شهابی چیست؟

هنگام برخورد تعداد زیادی توده با جو زمین، بارانی از نور در کهکشان ایجاد می گردد که بارش شهابی نام دارد.

2. چرا نام این پدیده را بارش شهابی جوزایی نامیدند؟

کانون بارش شهابی جوزایی، صور فلکی جوزا است، به همین علت نام این رویداد بارش شهابی جوزایی نام دارد.

3. برترین زمان برای تماشای بارش شهابی جوزایی کی هست؟

بارش شهابی جوزایی از 16 آذر شروع شده اما برترین زمان برای تماشای آن شب های 23 تا 27 آذر است که به اوج خود می رسد.

4. برترین مکان برای تماشای بارش شهابی جوزایی کجا هستند؟

منطقه های که آلودگی نوری کمتر، هوای پاک و صاف و آسمان تاریک تری دارند. بعلاوه منطقه های با دایره دید وسیع و نقاط مرتفع برای تماشای بارش شهابی جوزایی مناسب هستند.

5. بارش شهابی جوزایی در 23 آذر با چند شهاب در ساعت رخ می دهد؟

با حدود 150 شهاب در ساعت رخ می دهد.

الی گشت

منبع: گردشبان

به "بارش شهابی جوزایی در آذر ماه، برای تماشای یکی از زیباترین پدیده های علم نجوم این چند شب سر به هوا باشید!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بارش شهابی جوزایی در آذر ماه، برای تماشای یکی از زیباترین پدیده های علم نجوم این چند شب سر به هوا باشید!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید