طرز تهیه آش ماش بدون گوشت سریع و آسان
به گزارش وبلاگ ایتالیا، آش ماش یکی از آش های خوشمزه و اصیل ایرانی است که به خاطر داشتن خواص بالایی که دارد می تواند گزینه خوبی برای افطار و البته روزها و شب های سرد زمستان باشد. این آش هم مثل خیلی از غذاهای اصیل ایرانی در طی زمان و در شهرهای مختلف با توجه به مواد موجود در هر منطقه به اشکال گوناگون و با مواد مختلف تهیه می شود اما ساده ترین ترکیب آش ماش شامل ماش و برنج در کنار سبزی است که گاهی با گوشت و گاهی هم بدون گوشت پخته می شود. قبلا در کتاب کاله طرز تهیه آش ماش با رب را مرور کرده بودیم و در ادامه طرز تهیه آش ماش بدون گوشت و ساده را بررسی می کنیم.
مواد لازم برای تهیه آش ماش بدون گوشت
- ماش 1 پیمانه
- برنج نیم دانه نصف پیمانه
- پیاز 1 عدد
- سیر حبه
- سبزی آش مناسب 200 گرم
- نمک، فلفل و زردچوبه به اندازه لازم
- روغن به اندازه لازم
- نعنا داغ و پیاز داغ به اندازه لازم
طرز تهیه آش ماش بدون گوشت
1. پخت ماش
اولین مرحله از طرز تهیه آش ماش بدون گوشت این است که باید ماش را با اندازهی آب داخل قابلمه بریزید و روی اجاق گاز بگذارید تا بپزد.
2. آماده کردن سیر و پیاز
اکنون و درست در زمانی که ماش در قابلمه در حال پخت است پیاز را نگینی خرد کنید و در قابلمه با کمی روغن تفت دهید تا نرم و شفاف شود سپس سیر را رنده یا پوره کنید و به پیاز اضافه کنید و تفت دهید تا عطرش بلند شود.
3. اضافه کردن برنج
در این مرحله از طرز تهیه آش ماش، برنج شسته شده را به همراه سیر و پیاز سرخ شده به همراه زردچوبه، فلفل سیاه و نمک به قابلمه ماش اضافه کنید و بگذارید مواد با هم بپزند. بهتر است اندازه لازم آب را در این مرحله به قابلمه اضافه کنید تا آش بعد از ریختن سبزی خیلی غلیظ و سفت نشود.
نکته: برای لعاب بیشتر آش می توانید 1 تا 2 قاشق غذاخوری آرد برنج در آب حل کنید و به آش اضافه کنید.
4. اضافه کردن سبزی و پخت نهایی سبزی
در آخرین مرحله از طرز تهیه آش ماش نوبت آن است که سبزی آش را ریز خرد کنید و به آش اضافه کنید. در این مرحله مدام آش را هم بزنید تا ته نگیرید و جا بیفتد. در آخر هم نعنا داغ و پیاز داغ را روی آش آماده شده بریزید و سرو کنید. نوش جان! می توانید برای تزیین این آش از کشک هم استفاده کنید.
نکته: اگر دوست دارید آش شما طعم ترش داشته باشد، می توانید از آبغوره یا آب لیمو استفاده کنید.
نکات تکمیلی در مورد آش ماش
تهیه آش ماش به روش های مختلف
همان طور که در بالا اشاره کردیم آش ماش هم از آن دسته غذاهایی است که در هر نقطه ایران مواد متفاوتی در آن استفاده می شود مثلا عده ای همراه ماش و برنج به آن لوبیا چشم بلبلی هم اضافه می کنند یا در برخی نقاط ایران در آش ماش از شلغم یا کلم قمری هم استفاده می شود.
حتی در برخی رسپی های دیگر به آن رب اضافه می کنند و گوشت به آن اضافه می کنند. اما سوای این موارد گاهی در پخت آش ماش در کنار حبوبات موجود در اصل این آش از عدس، نخود و لوبیا هم استفاده می شود معمولا آش ماشی که در آن حبوبات بیشتری دارد معروف به آش ماش کرمانی یا اُماچو است.
سبزی مناسب آش ماش
این روزها معمولا در تهیه آش ماش از سبزی آش رشته استفاده می کنند اما اگر بخواهید دقیقا به شکل سنتی این آش را بپزید بسته به این که این آش ماش به سبک مردم کدام شهر پخته شود، سبزی متفاوت در آن استفاده می شود مثلا در آش ماش کرمانی فقط اسفناج ریخته می شود یا در شله ماش لری فقط از تره فرنگی استفاده می شود.
فواید آش ماش
آش ماش علاوه بر طعم دلچسب، فواید زیادی برای سلامتی دارد که در ادامه به آن اشاره می شود:
- کمک به هضم غذا
- تقویت سیستم عصبی
- رفع کم خونی
- تقویت سیستم ایمنی بدن